Вдъхновение Начин на живот

ЦЯЛА УГАНДА ИГРАЕ ШАХ

Фиона Мутеси стана известна като „Кралицата на Катве“ и се превърна в пример за много младежи в Уганда

Едно голо, невзрачно помещение в гетото на Катве. В него няма нищо друго, освен няколко стари пейки. Няколко млади угандийци са се навели над стари шахматни дъски и се взират концентрирано в черните и белите фигури. През няколко минути един от играчите се помръдва и премества една фигура върху полето. Фиона Мутеси наблюдава събитията. 21-годишната жена с очила, големи кръгли обеци и червени кичури в косата е „Кралицата на Катве“. Или поне така е известна. Младата жена е израснала в крайна бедност в гето на угандската столица Кампала. Днес тя е една успяваща шахматистка и вдъхновението за филма на „Дисни“ „Кралицата на Катве“ („Queen of Katwe“). Филмът я направи известна в родината й и предизвика истински шахматен бум в гетата на Кампала. „Животът тук е суров. Толкова много сили работят срещу теб“ – казва Робърт Катенде, докато гледа играещите шах младежи. Мутеси дължи много на 35-годишния мъж. Той е човекът, който един ден дошъл в Катве с една единствена шахматна дъска. В този квартал на Кампала, състоящ се от прости колиби и прашни неасфалтирани улици, цари бедност, а училищното образование е лукс. Катенде знаеше за въздействието на играта с 32-те фигури. „Шахът е една метафора за живота“ – казва той. Човек трябвало да решава проблеми, да развива стратегии, да преценя възможности и взима решения. И да може да понася загуби. „Да се изправиш, след като си паднал, е ключът към успеха“ – добавя Катенде. За тези, които израстват в гетата, това са жизненоважни способности. С шаха са се подобрили и успехите на децата в училище. По-висока концентрация, по-добра дисциплина, по-голяма увереност.

Така се получило и при Фиона Мутеси. След като баща й умира, майка й е трябвало сама да се грижи за петте деца. Фиона и другите се наложило да напуснат училище. „Аз и братята ми продавахме царевица“ – разказва 21-годишната. Не била чувала за шах преди един ден да тръгне с брат си към шах-групата на Катенде. Въпреки това младото момиче се оказва брилянтна шахматистка – тя печели няколко национални първенства за младежи и само на 14 г. представлява страната си на световно първенство. Сега я очаква следване със стипендия в САЩ.

Не трябва да се подценява значението на тази история за Уганда. До скоро шахът беше играта на образованите елити и се играеше в елегантните зали на частните училища и университетите. Затова е имало явна съпротива например от Угандската шахматна федерация, когато Катенде искал неговите хлапета от Катве да участват на турнири. Но той успял да се наложи и това се разчуло из гетата. „След филма преди всичко броят на момичетата силно нарасна“ – казва Катенде за своите ученици. Междувременно неговите шах-академии в страната наброяват 16, като в някои от тях преподават и бивши възпитаници. Много от тях вече са успели да напуснат гетата и учат в университетите на Уганда. За тях Катенде е нещо като бащинска фигура – викат му просто „Coach“, тоест треньор.

Тенденцията е навлязла и в съседните страни

Робърт Катенде знае, че само шахът не е достатъчен за по-доброто бъдеще на децата. С помощта на дарения той се опитва да плаща училищните разходи на колкото се може повече свои ученици. Той и жена му, която е учителка, често подслоняват някои от децата в дома си. А плановете му са още по-големи: иска да основе и собствено училище, в което деца от бедни семейства да получават добро образование. В момента събира нужните средства – той и Фиона още чакат дял от печалбата на филма.


Фиона Мутеси и Робърт Катенде


Шахматната треска вече е пристигнала и в гетата на съседна Кения. С помощта на Катенде и организацията Sports Outreach стратегическата игра се преподава в няколко училища в Мукуру ква Ндженга, беден квартал на Найроби. Една събота почти 200 деца се явили на турнир. Младите кенийци – някои от тях само на 6 г. – седят концентрирани пред дъските си, на маси една до друга. „Обичам шах, кара те да се замислиш“ – казва 8-годишната Ребека Мутану.

„Може би не всички ще станат майстори в шахмата, но искам да станат майстори на собствените си животи“ – споделя Катенде за учениците си.

 

Автор: Джоя Форстър, ДПА

 

Ако харесвате статията, моля споделете я с вашето семейство и приятели