Вдъхновение

Последният производител на Глобуси

Някога запитвали ли сте се за света, който стои зад тези въртящи кълба, които ни очароваха като деца?! Не, нито пък аз, но кратък документален филм за Питър Белерби и неговата базирана в Лондон компания за ръчно изработени глобуси, е неочаквана наслада.

Как може на някой да му хрумне да започне бизнес с ръчно изработени глобуси, когато в 21-ви век има машини за всичко? Историята започва когато Белерби решава да подари уникален глобус на баща си по случай неговата 80 годишнина. След продължително търсене по различни магазини и интернет сайтове, той остава с празни ръце. Решава да се заеме сам със задачата и изработва собственоръчно  глобус, който е достоен за подарък на обичния му баща. Доволен от успеха си през 2008 година в Лондон се ражда фирмата Bellerby & Co. Globemakers.

„Поръчките на ръчно изработени глобуси са умрели преди много години, а създателите им, осъзнавайки колко труден е процеса – отнасят тайните си в гроба”, казва Белерби. Да се научат да правят сферите, триъгълните ивици, които приравняват географските ширини и да ги залепят без да се разкъсват, този процес е отнел около 18 месеца, за да се усъвършенства. Сега е нужно специално обучение от 1 година, за да се научи някой да го прави. Самите техники изискват експертни познания и за това във фирмата работят само най-добрите. За определени серии, които са ограничени, компанията взема основи за моделите от техниците на Астън Мартин.  „Искаме да напомним на хората, че лимитираните серии в занаята все още съществуват”, казва основателят. „В консуматорско общество, което само изхвърля, ръчната изработка все още резонира. Би ми се искало след 100 години хората да погледнат назад към нашите глобуси и да ги видят като точно отражение на света по времето, когато са били направени.”

Глобусите започват на цена от 1 705 $ и компанията има клиенти по целия свят. Може да разгледате продуктите на този адрес: bellerbyandco.com

Ето и видеото:

Споделете тази вдъхновяваща статия с вашето семейство и приятели