Общество

Нов патент на Facebook разкрива, че може да ви наблюдават тайно

Новооткрит патент (Патент #: US20150242679), подаден от името на социалния медиен монолит Facebook, е най-малко обезпокоителен – и основание за покриването на вашата уеб камера или камера на смартфон.

Патентът, озаглавен Техники за откриване на емоции и доставка на съдържание, обяснява как камерата на устройството ще се използва, за да се види лицето на потребителя, за да се определи неговото психическо състояние: тъжно, щастливо, ядосано и т.н. Facebook ще използва това за да ви накара да останете на сайта по-дълго време.

Компанията ще анализира изображенията на лицето ви и ще определи как или какво да ви покаже, за да ви ангажира.
Например, ако се усмихнете на някоя публикация на приятел, Facebook ще разпознае това чрез камерата и ще работи, за да ви показва повече съдържание, свързано с подобни публикации.

Този патент буквално поставя „лицето“ във Facebook.

Това не са само изражения на лицето; Facebook иска непрекъснато да се взирате и в тяхната платформа. Според примерите в патентната заявка, ако сте гледали видео клипове на котенце, но сте извъртали глава настрани, Facebook щеше да забележи и да спре да ви показва клипове, които не ви държат директно на екрана.

Тайното записване на лицето ви също помага на Facebook да насочва директно рекламите, които отговарят на вашите желания. Ако сте гледали реклама за Скоч, ще ви насочват към повече реклами от този тип.

Патентът е подаден през февруари 2014 г. и публикуван на 24 ноември 2015 г. Въпреки това той е разрешен на 25 май и е открит от групата CB Insights.
Както CB Insights съобщава, освен че ви шпионира през камерата и записва лицето ви, алгоритъмът ще следи цял набор от методи за въвеждане и взаимодействие, за да ви държи на платформата.

Този патент автоматично ще добавя емоционална информация към текстовите съобщения, като предсказва емоцията на потребителя въз основа на методите на въвеждане по клавиатурата. Визуалният формат на текстовото съобщение ще се адаптира в реално време въз основа на прогнозираната емоция на потребителя. Както отбелязва патентът (и от опита на потребителите), е трудно да се изрази настроението и смисловото значение в текстово послание; Тази система би имала за цел да намали недоразуменията.
Системата може да събира данни от клавиатурата, мишката, тъч пада, сензорния екран или други входни устройства, а патентът споменава предсказване на емоции въз основа на относителната скорост на въвеждане, колко трудно са натискани клавишите, движението (използвайки акселерометъра на телефона), местоположение и други.

Естествено, Facebook ни дават двусмислен отговор относно новината за патента, твърдейки, че може и да не го използват.

Често търсим патенти за технологии, които никога не прилагаме, а патентите не трябва да се разглеждат като индикация за бъдещи планове„, заяви говорител на Facebook.

Както обаче докладва Independent документът поражда още по-голяма загриженост за компанията, която през 2014 г. е разкрита, че тайно манипулира стотици хиляди новинарски емисии на потребителите като част от експеримент, за да проучи дали може да засегне емоциите на хората.

Нещо повече, светът беше шокиран миналата година, когато се появи изображение на Марк Зукербърг, което показа, че изпълнителният директор на социалната медия използва лепяща лента, за да покрие уеб камерата и микрофона на личния си компютър. Зукербърг ясно знае всичко, което фирмата му прави и той не поема никакви рискове.

Макар да няма никакви признаци, програмата за лице вече да действа, е малко вероятно потребителите на Facebook да бъдат уведомени за нейното активиране. Предвид характера на Общите условия и разрешенията на Facebook за използването на приложението или платформата им, вероятно сте се съгласили да им позволите да ви гледат в леглото, докато преглеждате новините.

Само за да използват платформата на Facebook, потребителите трябва да се съгласят да позволят на гиганта на социалните медии достъп до камерата и микрофона си във фонов режим.

След като тези разрешения бяха пуснати преди няколко години, потребителите започнаха да забелязват реклами въз основа на звуци или изображения от близко разстояние, които не се извършват във Facebook или дори на устройството.

Тази функция е налице от няколко години, както отбелязва статия от 2016 г. в Independent, но последните предупреждения от Кели Бърнс, професор по масова комуникация в Университета на Южна Флорида, са насочили вниманието към нея.

Професор Бърнс казва, че функцията изглежда използва аудиото, което се събира не само за да помогне на потребителите, а за да слуша дискусии и да им служи с подходяща реклама. Тя казва, че за да изпробва функцията е обсъждала определени теми по телефона и след това е установила, че социалната мрежа е доставяла подходящи реклами.

Въпреки че Facebook категорично отрича да прави такова нещо, твърденията на онези, които са го виждали от първа ръка, казват друго.

Сега добрата новина.

Най-лесният начин да спрете Facebook да ви шпионира е да не го използвате. Това обаче не е опция за всички хора. Освен очевидното заснемане на камерата и микрофона, можете да деактивирате тези функции в самото приложение на Facebook.

За iPhone:
Влезте в „Настройки“ и превъртете надолу, докато намерите приложението Facebook, докоснете го за да го отворите.
Под „Facebook“ докоснете „Настройки“ и ще видите списък с надпис „Позволи на Facebook да получи достъп“. Микрофонът и камерата ще се намират под този списък.
Просто докоснете превключвателите, за да деактивирате или разрешите някоя от функциите, които смятате, че нарушават поверителността ви (местоположение, камера, микрофон).

За телефони с Android:
Влезте в настройките си и докоснете „Приложения“, след това „Мениджър на приложения“.
Потърсете приложението Facebook и докоснете „Още“.
Вече ще видите списък с опции, след което натиснете „Разрешения“.
Под „Разрешения“ ще имате възможност да деактивирате микрофона и други функции като камерата.

Можете да направите същото и с всяко друго приложение, което смятате, че подслушва разговорите ви.

Източник: http://thefreethoughtproject.com