Начин на живот Психология Човек & Природа

Истината за Кармата и как да я използваме като водеща сила в живота ни

Почти всеки е чувал за Кармата. Някои хора смятат, че това всъщност е съдбата. Но замисляли ли сте се какво в действителност е „Карма”?
Истината е, че повечето от нас грешат. И това неразбиране не помага на нито един от нас.
Когато наистина разберем какво означава „карма“, тя може да се използва като мощен инструмент за лично развитие.
Така че по-долу ще обясним точно какво означава карма и как можем да използваме тази философия, за да ни даде повече свобода и контрол над живота ни.

Просто обяснение на Карма от будистки учител

За начало, нека вземем едно нещо в предвид:
Кармата няма нищо общо със „съдбата“. Ако направите нещо негативно, това не означава, че нещо негативно трябва да ви се случи за  „компенсация“.

Кармата действително се основава на вашите действия и мисли във всеки един момент.

Харесвам това просто и ясно обяснение за кармата на Барбара О’Брайън от блога за будизъм buddhism.about.com.

„Думата“ карма „означава“ действие „, а не“ съдба „. В будизма карма е енергия, създадена чрез умишлено действие, чрез мисли, думи и дела. Ние всички създаваме карма всяка минута и кармата, която създаваме ни засяга всяка минута. Често мислим за „своята карма“ като нещо, което сме направили в предишния си живот, което управлява съдбата ни в този живот, но това не е будисткото разбиране. Карма е действие, а не резултат. Бъдещето не е поставено на карта. Можете да промените хода на живота си точно сега, като промените вашите волеви (умишлени) действия и саморазрушителни модели „.

Защо масово обществото приема Кармата погрешно?

В поп културата Кармата често означава, че хората получават това, което заслужават.
Как стигнахме до този възглед?
Защото имаме тази погрешна представа, че се нуждаем от нещо извън себе си, за да бъдем щастливи.
Поради този фалшив възглед ние искаме да превърнем кармата в някаква касова машина, основана на нашето етично и духовно поведение.
Ако обаче можем да освободим това разбиране за щастието ще видим, че всичко, от което наистина се нуждаем е да живеем в настоящия момент с внимание и да открием истинската си природа.
Кармата е просто енергия. Това са нашите умишлени мисли и действия. Енергията, която генерираме сега и в бъдеще ще ни въздейства. Няма нищо общо с награда или наказание. Кармата е безпристрастна и е наша задачата да я контролираме.

Да полеем градината в ума си: Как да използваме Кармата като водеща сила?

Най-добрият начин да мислите за кармата е енергията, която създавате всеки момент. Всяко умишлено действие или мисъл генерира тази енергия.
Чувстваме я всеки ден и не се отнася за бъдещо наказание или награда.
Ако все пак реагираме с гняв през цялото време, ние подтикваме гнева си. По същия начин, като реагираме на нещата с мир и спокойствие, ние подтикваме ума към мир и спокойствие.
Всички тези качества, като гняв, недоволство, радост, хармония и т.н., могат да се разглеждат като семената, от които порастват цветята.
Когато се родим, всички тези ментални качества и емоции са семена. Сега представете си, че тези семена почиват в градината на ума ни и постоянно се напояват с нашите умишлени мисли.
В зависимост от това, което правим ние поливаме или лошите семена, или добрите. Тези семена в крайна сметка могат да пораснат в цветя или да изсъхнат и да умрат.

Важното е да осъзнаем, че енергията, която даваме на тези цветя е нашата кармична енергия.

Като живеем съзнателно, можем да наблюдаваме този кармичен ум, който се развива и започва да променя начина, по който реагираме в нашето ежедневие.

Умението ни дава възможност да избираме кои семена да поливаме и кои не.

За да използваме кармата като сила за нашето лично и духовно развитие, трябва само да заблестим със светлината на ума си, за да идентифицираме нашата енергия и да работим, за да излекуваме всяка негативна енергия, която държим в себе си.

В заключение

Като живеем с това познание за кармата, можем да освободим умствения багаж и тревогите вместо да поемат контрола ни.

Разбира се, ще има външни фактори, които засягат живота ни. Но ако задълбочим разбирането си за това, което наистина има значение, ще имаме способността да изживеем живота си напълно независимо от това, което се случва около нас.

Кармата показва, че имаме свободата да решаваме какво се случва с нас. Това са нашите действия и мисли, които управляват нашия живот.

За първи път публикувано на: Hack Spirit