Война & Мир Геополитика

Добре дошъл, Доналд Тръмп!

На 7 април, в 03:40 ч. местно време, американският президент Доналд Тръмп, в качеството си на главнокомандващ на американската армия, изненадващо нападна Сирия. Два американски кораба в Средиземно море изстреляха 59 ракети „Томахоук“ по сирийско военно летище, близо до град Хомс.

На следващия ден попадам на кратък, 32-секунден видеоклип от предаване на Си Ен Ен (CNN), в което се обсъжда тази новина. В този кратък откъс водещата запита госта си:

– „Записваме 78-я ден от президентството на Тръмп, какво се промени изведнъж“?

Гостът отговори:

– „Мисля, че миналата нощ Доналд Тръмп стана президент на САЩ. Това беше наистина един велик момент. Като кандидат за президент, той казваше, че няма да се намесва в Сирия, особено без съгласието на Конгреса. Но сега явно е разбрал, че като президент на САЩ трябва да действа за спазването на международното право“.

САЩ и международно право? Кога ли им е пукало за него?

Изказването на телевизионния гост отразява представите на американския политически елит за „истински президент„. Той трябва да бъде „силен„, а това се изразява най-вече в решения „за“ военна намеса. Нищо, че при първото си такова решение Тръмп не попита Конгреса. Нямаше и мандат на ООН, което прави атаката незаконна.

Като повод за нападението послужи употребата на химически оръжия от 4 април, която в западните медии набързо беше преписана на официалната сирийска армия, тоест на Асад. Тази версия засега остава недоказана, но американският удар вече е факт и опасността от директна конфронтация между Русия и САЩ нарастна значително. Всъщност всички внимателни наблюдатели са на мнение, че през последните 27 години опасността от Трета световна война не е била  толкова голяма, както след 7 април.

Още на 21.08.2013 имаше подобен случай – макар и по-мащабен – близо до столицата Дамаск. Тогава също се задейства огромна западна пропаганда срещу Асад, но въпреки разследването на международни организации, извършителите не можаха да бъдат установени. Това не попречи на президент Обама да се поддаде на вътрешно-политическия натиск и на 31.08.2013 да обяви провеждането на военна интервенция срещу Сирия, но след обсъждане в Конгреса, което беше насрочено за 09.09.13.

Когато този ден дойде, Русия използва едно изказване на американския външен министър Джон Кери и предложи, сирийските химически оръжия да бъдат  подложени на международен контрол и унищожение. В реч от 10.09.13 президент Обама заяви, че дава още време на дипломацията и помоли Конгреса да отложи решението си за военни действия. Сирийското правителство прие руското предложение и на 14.09.13 се присъедини към Международната конвенция за химически оръжия. Унищожението на сирийските оръжия е регламентирано с решение 2118 на Съвета за сигурност на ООН. На 15.11.13 от Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия беше определен плана за унищожението им.

Първите декларирани оръжия бяха предадени на един датски и един норвежки кораб в пристанището на Латакия на 23.06.14. Една част от тях беше транспортирана за унищожение директно в САЩ и Великобритания, а останалите бяха неутрализирани в открито море на американския военен транспортен кораб „Кейп Рей“ чрез хидролиза, във времето 07.07.14 – 18.08.14. Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи на 04.01.16 за приключване на операцията, след като последните вещества са били обработени в щата Тексас.

Тогава САЩ така и не нападат Сирия, за разлика от 7 април. Настоящият президент Тръмп, станал известен с кратките си съобщения в Туитър, е бил яростен противник на военна намеса в Сирия. През 2013 – 2014, когато президентската кандидатура вероятно е била известна само на самия него, той произвежда цели 18 туита на тема Сирия. Повечето от тях са вдъхновени от събитията на 21.08.13 и последвалата ескалация. Ето ги всички, в превод и оригинал:

16.06.13

„По дяволите, трябва да стоим вън от Сирия, „бунтовниците“ са лоши, колкото настоящия режим. КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИМ ЗА НАШИТЕ ЖИВОТИ И МИЛИАРДИ ДОЛАРИ? НУЛА“

28.08.13

„Спомнете си, че всички тези „борци за свобода“ искат да влетят със самолети в нашите сгради“.

29.08.13

„Защо продължаваме да приказваме в медиите, кога ще атакуваме Сирия? Защо не можем да бъдем тихи и, ако изобщо нападаме, да ги изненадаме“?

 

(отговор към потребител) „Не, глупчо, не бих влязъл в Сирия, но ако го правя, би било изненадващо, а не да дрънкаме навсякъде в медиите като глупаци“.

 

„Ако ще продължаваме да бъдем глупаци и нахлуем в Сирия (вижте Русия), то поне както се вика във филмите: ПЪРВО СТРЕЛЯЙ, ПОСЛЕ ГОВОРИ!

 

„Нека Арабската лига се погрижи за Сирия. Защо тези богати арабски страни не ни плащат за огромната цена на такова нападение“?

 

„Какво ще получим за бомбардирането на Сирия, освен повече дългове и вероятен дългосрочен конфликт? Обама трябва да поиска одобрение от конгреса“.

05.09.13

„ОТНОВО, КЪМ НАШИЯ МНОГО ГЛУПАВ ЛИДЕР, НЕ НАПАДАЙ СИРИЯ – АКО ГО НАПРАВИШ, ЩЕ СЕ СЛУЧАТ МНОЖЕСТВО МНОГО ЛОШИ НЕЩА И САЩ НЕ ПЕЧЕЛЯТ НИЩО ОТ ТОЗИ СПОР“!

 

„Русия изпраща флотилия от кораби към Средиземно море. Войната на Обама в Сирия има потенциал да се превърне в световен конфликт“.

06.09.13

„Много от сирийските бунтовници са радикални ислямистки джихадисти, които убиват християни. Защо изобщо да се бием за тях“?

07.09.13

„Ако Сирия е принудена да използва здравната програма на Обама, тя ще се самоунищожи без да падне изстрел. Обама трябва да им продаде тази идея“!

 

„Президент Обама, не нападай Сирия. Няма никаква полза, но огромна загуба. Запази си „барута“ за друг (и по-важен) ден“!

09.09.13

„Не нападайте Сирия – нападение, което ще донесе на Съединените щати само проблеми. Концентрирайте се върху това, отново да направите страната ни силна и велика“!

11.09.13

„Сега Обама трябва да започне да се фокусира върху НАШАТА СТРАНА, работа, здравеопазване и всичките ни проблеми. Забравете Сирия и направете Америка велика отново“!

13.09.13

„Трябва да спрем с приказките, да останем извън Сирия и другите страни, които ни мразят, да построим собствената си държава и да я направим силна и велика отново – САЩ“!

12.09.14

„Така наречените „умерени“ сирийски бунтовници се заклеха във вярност на Ислямска държава след изявлението на Обама. Не би трябвало да ги въоръжаваме“!

17.09.14

„Значи Обама иска да бомбардира Ислямска държава в Ирак и да я въоръжава в Сирия? Какво прави той“?

20.09.14

„Вярвате ли, че Обама дава оръжия на „умерени бунтовници“ в Сирия? Но не знае кои са те. Какво по дяволите прави той? Това ще се обърне срещу нас“.

 

Явно Чичо Доналд не знае, че интернет не забравя нищо. За мен приказките на политиците отдавна не струват пукната пара, а тези на Тръмп сега политат обратно към него като бумеранг. Още дълго преди да бъде избран, много хора го смятаха за клоун. Едно от основните му обещания по време на президентската кампания беше свързано с промяна на закоравялата политическа система във Вашингтон. Доналд Тръмп обещаваше да я обърне с хастара нагоре и лично да бъде един необикновен президент.

Сега мога на драго сърце да кажа: Добре дошъл в клуба на обикновените политици, мистър Президент!

 

автор: Руси Русенов

 

Ако харесвате статията, моля споделете я с вашето семейство и приятели