Психология Човек & Природа

Тениска за 2 Евро

Вероятно повечето от Вас сте гледали социалният експеримент направен от организацията Fashion Revolution в Берлин през 2015 година. В него, на преминаващите граждани, машина предлага да закупят тениска на стойност 2 Евро. Условието е след като пуснат сумата в машината да изгледат видео, което показва начинът, по който тя е произведена. Интересното тук е, че едва 20% от хората си вземат тениската, а останалите 80% даряват сумата.

Ето и видеото:

Този експеримент показва, че хората сме привлечени от ниската цена на продукта, но сме способни да се откажем от него, за да помогнем на друг. Тази подбуда към справедливост се наблюдава и сред приматите. В една колония от шимпанзета доминиращите са тези, които дават повече на останалите. Свързваме взаимното си оцеляване, като си помагаме един на друг и се надяваме един ден, ако се наложи, тази помощ да ни бъде върната обратно. Хората искат шанс да докажат своята стойност, като им се даде възможност да дарят. Много компании използват този факт целенасочено чрез т.нар. „естествен“ маркетинг, където разходите са ниски, а печалбите големи.

Крайно време е да обърнем внимание и да се замислим, за това, от къде идват вещите ни. Ако не можем да намерим отговора, то това е защото има причина той да бъде трудно намерен. Интересувайте се, търсете информация за неща, които изглеждат прекалено хубави, за да бъдат истина. Съзнателното консуматорство е може би първата стъпка към по-устойчив начин на живот. Хората са загрижени, когато знаят.

Ако харесвате статията, моля споделете я с вашето семейство и приятели