Моят глас

Защо смятам, че светът е побъркан и какво правя, за да променя това

Повечето хора, които познавам, имат любящо семейство, добри приятели, образование, работа и т.н. Но, ако съм напълно честен със себе си, бих казал, че повечето от тях са изпълнени с чувство на празнота. Разбира се, че не мога да говоря за всички, но със сигурност по-голямата част от хората, които познавам, са се чувствали по този начин в някакъв етап от живота си. Сигурен съм, че ако всеки се вгледа в себе си или в хората около него, ще се съгласи с мен.

Но защо? Вие имате подслон, храна, сигурност, семейство. Това веднага ви поставя в 10-те процента на „богати хора“ в света. Вие сте наистина щастливи.

Е, докато седя тук и си задавам въпроса защо се чувствате толкова празни, мисля, че имам отговора; Цял живот са промивали мозъка ви, но има една част вътре във вас, която по някакъв начин знае това. Това е тази част, която причинява това чувство, срещу което сте безсилни и понякога не ви дава мира.

Всичко това започва още с раждането. Ако родителите ви са религиозни, то те ще изберат религията ви вместо вас – нямате контрол над това – и малко от вас ще поставят под съмнение религията си, а още по-малко пък ще се опитат да се отрекат от нея в един по-късен етап.

След като станете на определена възраст трябва да влезете в образователната система, където виждате себе си заобградени от стотици деца, които са точно на вашата възраст и разсъждават по същия или подобен начин на вашия. Всъщност още на тази крехка възраст започват да се издигат стените около вас. Поставени сте в рамка, от която не трябва да изпадате, трябва да вървите в строя като войници – не е желателно да избързвате или изоставате, нито да направите крачка встрани. Длъжни  сте да се подчините и приспособите. Ако не го направите, ще бъдете наказани.

Много образователни системи налагат носенето на униформи, някои дори имат изискване за определена прическа. На всичко това ви се повтаря, че е за ваше добро, набива ви се постоянно в главата и вие започвате да го вярвате. Още в ранна възраст ви обучават да сте перфектен малък работник. Да пристигате на време, да почивате точно когато ви се каже, да учите и пишете това, което ви се диктува. Вашата уникалност и креативност от рано е пречупена и отхвърлена от безмилостната система.

С порастването си, вие имате своята религия и вярвания, които са същите като на семейството ви, имате образование, което е същото с това на всички, които познавате и сега, когато умът ви расте с всички тези ограничения, вие започвате да се борите с това. Някои от вас може да се справят, но други не. Повечето от вашите умове сега започват да се оформят чрез медиите, маркетинга, започвате да следвате модните и музикалните тенденции, искате да притежавате последният модел телефон, лаптоп, игра и др. Искате да притежавате всичко, което вашите приятели имат, защото това е всичко, което знаете – всичко, на което сте научени.

Гледате телевизия и вярвате на това, което ви се показва, четете вестници и предполагате, че написаното е истина. Защо? Защото цял живот сте се позовавали на други за информация и никога не сте се запитвали сами за нещата, които ви заобикалят.

Сега вече напускате образованието и навлизате в света на труда, на платения труд. Това е нещото, за което вашите родители и учители са ви подготвяли през живота – да работите и да бъдете „успешни”. А “успехът” днес се изразява в трупането на вещи и пари, и то не защото ви трябват, а защото искате да покажете на другите, че сте “успешни”. Ако сте били послушни и трудолюбиви в  училище, ако сте запомнили учебниците, които сте чели, и използвате знанията си от всички изпити, които сте положили, имате големи шансове да си намерите добре платена работа. Това вероятно ще направи семейството ви щастливо, ще ви докара много нови приятели и, разбира се, ще можете да си купувате много хубави неща.

На този етап много от вас най вероятно ще се запитат „Какво всъщност е живота? Защо съм тук?” и дори ще се опитат да се съпротивляват, за да не бъдат засмукани от системата. Тогава трудностите тепърва започват. И най-големият бунтар осъзнава, че за да оцелява, се нуждае от пари. По този начин е принуден отново да се подчини на общия ред, макар че не му се струва правилно.

Евентуално, след като вече сте напълно интегрирани като съвършеният „гражданин”, ще имате деца. Тук повече от всякога започвате да разбирате нуждата от работа и пари. И… цикълът започва отначало, само че със собствените ви деца. Този модел ще продължи да се повтаря, докато имаме общество пълно с работници, предназначено за изхранването на корумпираната система, която прави богатите по-богати и държи останалите упоени, незнаещи и празни.

Докато пиша тези редове разбирам, че и аз съм част от тази система, за която се изказвам толкова негативно, но съм щастлив, че открих страст, която ме отвежда на едно пътешествие към самоусъвършенстване и ми помага да разбера света, в който живея. Страстта, за която говоря е „истината”. Преди 3 години с мой приятел си говорихме, че би било добре да създадем трибуна в интернет, на която да публикуваме материали, които ни интересуват и да ги направим публично достъпни за българския народ. Така се роди bulbee.eu. Това е едно от правилните решения, които съм правил през живота си, защото опитвайки се да информирам другите, аз самият научавам неща, които не съм си въобразявал и продължавам да се уча всеки ден. И това е тази страст към истината, която ме изпълва и ме кара да виждам света по-ясно. Пиша това, защото искам да помогна и на други да открият своята страст, и да я преследват яростно за да се почувстват изпълнени.

Вярвам, че ключът към намирането на собствената ви страст е в самоусъвършенстването и критичното мислене, защото вие никога няма да разберете какво искате или кои сте, ако не започнете да мислите самостоятелно. Ние буквално живеем в матрицата и само ние можем да направим пробив, като продължим да осветляваме тези, които са погълнати от мрака. Надявам се и вярвам, че в България са останали будни българи, на които им пука. Знам, че е трудно, особено когато „любимите” ни управници са накарали българския народ да мисли единствено и само за собственото си оцеляване.

Знам, че е трудно, а понякога и разочароващо, когато хората, за които сте загрижени и обичате просто отказват да видят какво се случва около тях.

Всеки ден научвам повече за науката, духовното, политиката, природата, космоса … и колкото повече научавам, толкова повече се впечатлявам от живота.

Също така съм и баща. И замисляйки се, може би това е причината да напиша тези редове. Защото знам, че ще направя всичко възможно децата ми да се замислят върху нещата, да открият собствените си заложби.

Искам да ги науча да бъдат щастливи от живота, да видят красотата на природата, красотата на човечността, красотата на знанието и се надявам те също да открият своята страст, защото вярвам, че човекът е креативен и всички ние сме тук за да опознаваме, изследваме, създаваме или просто да се чудим.

Пишейки това, споделям с вас моето виждане за света и моята надежда за промяна. Замислете се колко е трудно човек да промени сам себе си и ще разберете, че е почти невъзможно да промени останалите. Промяната започва от нас самите. Нека променим света. Нека поправим България. Всъщност това не е толкова трудно, просто бъдете добре информирани, самоусъвършенствайте се, задавайте си въпроси и бъдете критични към неправдата. Предайте всичко това на децата си и чак тогава се отпуснете, и наблюдавайте промяната, за доброто на хората.

автор: XiT