Икономика Общество Политика

ЕДИН ОРИГИНАЛЕН НАЧИН ДА ПОКАЖЕШ СРЕДЕН ПРЪСТ

Един южноафрикански търговец на ценни книжа изразява гнева си към страховитата предприемаческа фамилия Гупта

И в Южна Африка показването на среден пръст се смята за тежка обида. Но кейптаунският борсов брокер Джеймс Гъб в момента жъне огромни овации за неприличния жест, макар че го очаква голяма парична глоба.

Страната е разтресена от корупционен скандал с трудно описуеми размери. Предполага се, че една индийска предприемаческа фамилия на име Гупта контролира почти целия държавен апарат и благодарение на това трупа неизмерими богатства – въпреки непрестанни граждански протести, безброй разследвания и тежки доказателства. Гъб направи това, което много хора в ЮАР биха искали да направят, макар и по изключително необичаен начин: Той показа на клана Гупта средния пръст – и то в ценовата графика на акциите на една от собствените им компании.

Ретроспекция: В края на март, когато президентът Джейкъб Зума изненадващо уволнява уважавания министър на финансите Правин Гордан, търговецът Гъб седи пред компютъра си и – както много други съграждани – е ядосан. Почти никой не се съмнява, че Гупта стои и зад този политически ход в борбата за власт. По-късно десетки хиляди протестират срещу „Зуптасите“ (Зума+Гупта = „Зупта“). Уволнението на министъра има унищожителни последствия за икономиката на страната. Две агенции за кредитен рейтинг рязко понижават оценките си.

На Гъб му хрумва идеята. Акциите на Оукбей – компанията, намираща се в центъра на Гупта-империята – почти не се търгуват на Йоханесбургската борса (JSE). Брокерът открива две търговски сметки на свое име – едната за продаване, а другата за купуване. После купува 22 акции на Оукбей и започва да търгува със себе си.

Поради екстремната неликвидност на акцията, всяка трансакция на Гъб веднага се отразява на курса й. Чрез прецизно изчислено комбиниране на покупки и продажби, опитният търговец успява да движи курса така, че да „нарисува“ юмрук с дълъг, стърчащ среден пръст. След това той закарва курса на изходното му положение. Удоволствието му струва около 24 евро, не печели нищо и не опитва да прикрие следите си.

Отначало необичайните движения биват забелязани от малцина. Широката общественост разбира едва преди няколко дни, когато Финансовият надзор реагира по молба на Йоханесбургската борса. Надзирателите не показват нито хумор, нито разбиране. Забиват на Гъб глоба от 100 000 ранда (6100 евро) заради манипулация на курса и накърняване достойнството на финансовия пазар.

Една хитра шега или сериозна мисия? „Трябва да бъдем сплотени и да предприемем всичко по силите ни, за да се преборим с този тумор на корупцията. Намираме се във война срещу нашия президент и неговите съучастници“ – заявява Джеймс Гъб.

В медиите и в интернет средният пръст веднага бива окачествен като гениална постъпка, като нова форма на протестно изкуство. Търговецът на акции е изразил възмущението в страната относно корупционната сага по най-точния начин. Затова санкцията му среща недоумение. Много южноафриканци смятат, че Гъб е напълно прав. Борсата е „застреляла“ вестоносеца, но е оставила престъпниците да се измъкнат безнаказано – коментира една икономическа публикация.

Случаят става още по пикантен, защото почти по същото време, когато Гъб получава наказанието си, се появяват улики, че по-рано Гупта сами са манипулирани курса на Оукбей нагоре, само че от собствен интерес. Позовавайки се на данни от частна кореспонденция, информационната агенция Блумбърг твърди, че преди излизането на Оукбей на борсата в края на 2014 г. фамилия Гупта е отпуснала кредит на фирма от Сингапур за закупуване на акции на Оукбей. Чрез този ход, който за кратко е довел до по-висока пазарна оценка на Оукбей, Гупта успява да си осигури повече пари от държавата за закупуване на една уранова мина. След това курсът на акциите повече не успява да достигне това ниво. Финансовият надзор едва сега започна разследване по случая. Дали ще се стигне толкова бързо до наказание, както при Гъб, засега остава неясно.

 

Отпечатано във в-к „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

Снимка: Twitter/gubbjames