Война & Мир Икономика Общество Ресурси

Единственото нещо, исторически, което ограничава неравенството: Катастрофа

Вятърът на промяната сериозно влияе на политическия пейзаж по света, но дали новите политици, които идват на власт, ще се сблъскат с едно от големите предизвикателства пред нашите политически и икономически системи?

Неравенството се развива с консолидирането на капитализма и редовно се признава за една от най-големите заплахи за стабилността на обществото. Когато тази несъразмерност продължава да се увеличава, нещо ще се срине.

Но историците ни казват, че точно това е проблемът. В исторически план има само едно нещо, което е попречило на неравенството. И това не е нещо, което желаем да ни се случи.

Единственото, което ограничава неравенството, е катастрофата. Явления като насилствени революции, масови войни, сринати държави – това е нещото, което надеждно намалява икономическите несъответствия.

Напрежението от тотална война се превърна в уникален мощен двигател за профсъюзи, разширяването на правата на глас и създаване на социални държави, които широко се произнасят за намаляване на разликата в класите. По време и след войните правителствата успяха да се намесят в частния сектор и да извършат промени в капитала, за да лишат работниците от богатството и ресурсите на висшата класа.

Главно настъпили между 1914 и 1945 г., тези големи промени настъпват и след това и отнемат десетилетия, за да се приложат изцяло в развитите икономики на света. Тогава след 70-те и 80-те години на XX век тези вече развити промени отново допринасят за увеличаване на неравенството.

Неравенството е вложено в ДНК-то на цивилизацията, още откакто хората първо създадоха селскостопански системи за обработване на земята. През цялата история от появата на цивилизацията, то е ограничено само от масови и насилствени сътресения, които възвестяват установените норми.

Съгласно една статия в Atlantic има четири сили, които са се появили в катастрофални форми на различни стадии от историята.

 1. Първата от тези сили е масовата мобилизирана война.
  Това е много характерно за индустриалната епоха. Гражданската война в Америка е пример, който преструктурира обществото и стартира бизнес империите на Джон Д. Рокфелер, Андрю Карнеги и много други, но отнела богатството на собствениците на роби от южните щати.
 2. Вторият е насилствените революции.
  Френската революция доведе до конфискуване на богатство и преструктуриране на обществото, което даде повече демократични права на своите граждани. Руската революция през 1917 г. е по-тежка, изравняваща икономическото равенство в огромен мащаб.
 3. Третият е колапсът на държавата.
  Често насилственото сътресение разрушава правителствата, както богатите и силните с тях. Във времена на колапс, богатите имат най-много загуби, затова е вярно, че това води до най-голямото изравняване на доходите.
 4. Четвъртата е катастрофалната епидемия.
  Първата пандемия на бубонната чума в края на античността, Черната смърт в края на Средновековието и масовото нападение от едра шарка и морбили, опустошили Новия свят след 1492 г., претендират за невероятни човешки загуби.

Историческият архив подкрепя твърдението, че само катастрофата е довела до изравняване на разликата. Икономистите обаче през 50-те години на миналия век предположиха, че икономическият растеж ще бъде придружен от по-справедливо разпределение на ресурсите. И все пак това се е случило само в страни, където икономическото развитие е оформено от последствията от световните войни или където постоянната заплаха от революция е налице.

В Латинска Америка неравенството продължава да се увеличава през двадесети век, а сега през двадесет и първи век изглежда почти невъзможно да се увеличи допълнително без заплаха за по-нататъшен мирен живот.

Историята ни казва, че няма ефективен начин да убедим богатите да преразпределят парите си чрез регламенти или данъци. Също така виждаме, че несправедливото разпределение на благата не може да продължи да се увеличава без да осигури причини за социално влошаване.

Не можем да предвидим бъдещето. Но можем да използваме историята, за да изтъкнем факта, че неравенството е било ограничавано само от катастрофи.
Източници: www.theatlantic.com